mindsetJe mindset is extreem krachtig. Op school leren we wat de hoofdsteden van landen over de hele wereld zijn, hoe je de stelling van Pythagoras moet toepassen en hoe je Duitse werkwoorden vervoegd. Maar wat je echter niet op school (of tijdens een vervolgstudie) leert is hoe jouw gedachten jouw acties, en daarmee het resultaat in jouw leven, beïnvloeden.

Je leert niet geloven in je eigen capaciteiten. Je leert ook niet hoe je tegenslagen op persoonlijk, financieel of zakelijk vlak kan omzetten naar mogelijkheden. Je leert ook niet hoe je financieel onafhankelijk kan worden.

Je leert niet hoe je persoonlijke groei kan toepassen of hoe je een positief zelfbeeld creëert. En je leert ook niet hoe je een leven met meer voldoening, geluk en succes creëert waarmee je de wereld een stukje beter kan maken.

Best gek, toch? Zijn dat niet onze daadwerkelijke doelen?

De mijne wel in ieder geval. Lange tijd dacht ik dat een goede opleiding met een mooi diploma op zak een garantie voor een succesvol leven was. Want, kennis is macht, toch? Daar studeren we al die jaren toch voor?

Maar waarom zijn er dan personen die, ondanks een ogenschijnlijk “perfect” leven, alsnog ongelukkig zijn? Waarom zijn er personen die niet bovengemiddeld intelligent zijn en toch meer verdienen dan anderen? Hoe komt het dat er ondernemers zijn die niet hun opleiding afgemaakt hebben, maar toch razend succesvol zijn?

Toeval, geluk, gunstige omstandigheden? Hoewel deze ongetwijfeld invloed hebben kwam ik tot een aantal verrassende conclusies toen ik de aanpak van diverse inspiratiebronnen met elkaar vergeleek. En die conclusies hadden allemaal te maken met mindset.

1. Je gelooft niet in de limieten die jij jezelf (of jouw omgeving) oplegt

Ben jij ooit een succesvol persoon tegengekomen, of dit nu een topsporter, motivational speaker, een ondernemer of iemand is die een eetstoornis heeft overwonnen, die niet in zijn of haar doel gelooft? Die besloot te luisteren naar hetgeen wat andere personen als “realistisch” omschreven?

Zo werd Les Brown vroeger op school verteld dat hij mentaal gehandicapt en zwakzinnig was. Wat denk je dat dat met iemands zelfvertrouwen doet? Pas toen een leraar die meer in hem zag de inmiddels beroemde woorden, “Other people’s opinion of you does not have to become your reality,” uitsprak veranderde Les zijn mindset.

Pas toen durfde Les te dromen van een succesvol leven ging hij op zoek naar mentoren die hem konden helpen, ging hij op zoek naar inspiratiebronnen en begon hij heel andere acties te ondernemen. Hij is op dit moment een van de meest succesvolle motivational speakers en bestseller schrijvers ter wereld.

Heeft dat te maken met geluk, toeval? Ik heb zijn speeches ondertussen al een keer of 9274849 van achter naar voren beluisterd, en ik denk het niet. De beste man heeft vaker gefaald dan ieder ander persoon ooit heeft geprobeerd. Hij faalde net zo lang tot hij slaagde, omdat hij niet langer geloofde in zijn limieten geloofde.

mindset

Nog een paar voorbeelden:

Totdat de gebroeders Wright in 1903 als eerste een gemotoriseerde en bemande vlucht uitvoerden was vliegen niet bepaald realistisch. Als je 20 jaar geleden had vertelt welke rol internet anno 2016 zou innemen dan zou jouw huisarts waarschijnlijk hoofdschuddend een Valiumpje voorgeschreven hebben.

Totdat Roger Bannister in 1954 binnen vier minuten een mijl (1609 meter) wist te rennen werd dit record door iedereen als onmogelijk gezien. Na het behalen van Roger zijn record volgen ineens vele anderen renners die dit record wisten te doorbreken, omdat ze nu wisten dat het onmogelijke mogelijk was.

2. Je moet je doel niet alleen voor je zien, je moet je doel leven

Iedere succesvolle topatleet traint en leeft voor een wedstrijd. Of dit nu op de Olympische spelen is of een internationale fitness wedstrijd: winnaars zien zichzelf winnen. Ze visualiseren hoe het is om hun doel te behalen, om op dat podium te staan. Vanuit onze heerlijk nuchtere Hollandse houding zou je dat hoogmoed kunnen noemen.

Maar is dat ook zo? Als jij jezelf ervan overtuigt dat je zal falen, dan faal je al op voorhand. Die opvatting zorgt ervoor dat je opgeeft en niet opnieuw opstaat na een val, waar mensen met een winnaarsmentaliteit doorzetten.

Les Brown zag zichzelf als een succesvolle motivational speaker voordat hij überhaupt speeches kon houden. Zijn eerste speeches faalden grandioos. Hij stotterde, hij werd uitgelachen. Maar doordat hij een visie had en zijn doel al leefde voordat hij zijn doel had behaald zorgde die mindset ervoor dat hij nooit opgaf.

Perceptie. Leef je doel, ongeacht waar je nu staat, en geef niet op. Ik ontdekte nog een ander belangrijk principe.
mindset

3. Focus je niet op een negatieve emotie of een tekort, maar focus je op datgene wat je wél wil

Stel, je wil op vakantie. Je kan zeggen: ik wil niet naar een land waar het koud is. Dus IJsland, Noorwegen en de Noordpool vallen af. Ik wil niet naar een plaats waar de kosten hoger zijn dan Amsterdam, dus ik wil niet naar Londen, Stockholm, Ibiza of Abu Dhabi. Ik wil ook niet naar een land waar interne conflicten, burgeroorlog of corruptie is, dus het Midden-Oosten, een groot deel van Afrika en Zuid-Amerika vallen ook af.”

Helpt dat om op de bestemming van jouw dromen aan te komen?

Terwijl als jij je focust op wat je wél wil, je concreet aan de slag kan. Als je bijvoorbeeld denkt: “ik wil op vakantie naar een bestemming met een temperatuur van 18-25 graden, waar Westerse voorzieningen zijn en ik met 800,- per maand kan rondkomen,” kan je gaan zoeken naar tickets, een accommodatie en jouw bestemming boeken.

Dit werkt exact hetzelfde voor andere doelen

In plaats van te zeggen wat je niet wil, definieer zo specifiek mogelijk wat je WEL wil. Dus niet, “ik wil geen eetbuien” of “ik wil geen 9 tot 5 baan”. Maar bijvoorbeeld, “ik wil een gestructureerd eetpatroon, met drie vaste maaltijden per dag, X gram eiwitten en gezonde vetten en drie stuks fruit en 300 gram groente.”

Of, “ik wil een baan waarbij ik zelf mijn tijden en werklocatie kan bepalen, met collega’s die vrijheid net zo belangrijk vinden als ik en waarbij ik anderen mensen help een beter leven te creëren en ik minstens (….) euro verdien per maand”. Dan ben je duidelijk.
mindset

Conclusie:

1. Jij bepaalt jouw eigen limieten

Wat jijzelf of jouw omgeving als realistisch ziet, betekent niet dat dit ook daadwerkelijk jouw limiet is. “Realistisch” betekent vaak niets meer dan dat het op dat moment nog niet eerder gerealiseerd is.

2. Leef je doel alsof jij er al bent

Verplaats jezelf in de persoon die je wil zijn en handel daar naar. Begeef jezelf in een omgeving die bij jouw doel hoort, omring jezelf met mensen die verder staan in het proces waar jij wil staan en zet stappen die je zou zetten als je daar al zou zijn.

3. Focus je op wat je wel wil en wees zo concreet mogelijk

Kennis is belangrijk. Educatie en intelligentie zijn absoluut waardevol. Maar toegepaste kennis en een krachtige mindset waarmee jij jouw eigen mogelijkheden creëert, ongeacht jouw omstandigheden, dat is pas relevant. Focus. Verlangen. Doorzettingsvermogen. Consistentie. Alles wat je in feite nooit leerde op school.

Only you can define you

Mocht je nu denken, “ja maar, jij hebt makkelijk praten”. Nee, dat heb ik niet. Jarenlang ben ik ontzettend negatief geweest, met een eetstoornis en depressie tot gevolg en een leven wat beheerst werd door twijfels. Nog steeds moet ik iedere dag werken aan mijn mindset, dat is een continu proces.

Een ding kan ik volledig beamen: negatief denken zal je nooit de ogen openen voor de mogelijkheden die er zijn en de mogelijkheden die je kan creëren. Dus wat let je om het op zijn minst te proberen?

About the author

1 Response

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelmand

Facebook