ochtendroutine

Journaling tijdens je ochtendroutine voor meer succes

ochtendroutine

Door Allysia Machielsen & Femke de Jong / Hey you, girlboss. Je kan er niet omheen: routine is de sleutel tot succes. En dan routine in de breedste zin van het woord, toegepast op jouw situatie.

Bijvoorbeeld: je moet elke ochtend om kwart over 6 de trein nemen naar je werk. Door elke avond alvast je maaltijden te preppen, kleding klaar te leggen en standaard om 21:00 uur te slapen red je je trein (en voldoende slaap).

Ander voorbeeld: je hebt een bikini fitness doel. Door iedere dag je krachttrainingen te doen, je progressie te loggen, maaltijden te preppen en poseren te oefenen behaal je je doel.

Vooruit, nog een voorbeeld: je hebt een eigen business en wil dit jaar een jaaromzet van €90.000 euro behalen. Door dit terug te rekenen naar concrete kwartaal, maand, week en dagdoelen en hier concrete acties aan te koppelen behaal je jouw gewenste jaaromzet.

Sounds easy, right?

ochtendroutine

De kracht van een (ochtend)routine

Allysia: “Een specifiek voorbeeld van routine is een ochtendroutine. De grootste grootheden van onze mooie aardbol hebben een ochtendroutine waarmee ze hun dag krachtig beginnen.

Steve Jobs stelde zichzelf elke ochtend in de spiegel de volgende vraag: “If today was the last day of my life, would I be happy with what I’m about to do today?”

Als het antwoord ‘nee’ was, veranderde hij wat aan de dag om alsnog blij te zijn. Barack Obama traint elke ochtend om kwart voor 7 totdat hij rond 8 uur een ontbijtje nuttigt met zijn familie. Gezondheid en quality-time in één.

Zelf zweer ik bij het maken van een ochtendroutine die bij JOU past. Niet volgens het boekje. Als het voor jou niet werkt om in de vroege uurtjes in de sportschool te staan om de juiste redenen, dan moet je dat niet doen.”

Femke: “Alles wat een gewoonte is, kost minder nadenkwerk. Moet je iedere dag nog nadenken of en wanneer je gaat tandenpoetsen? Waarschijnlijk niet. Je doet het gewoon.

Op het moment dat je ook qua slaap, voeding, training en persoonlijke ontwikkeling vaste gewoontes ontwikkeld voorkom je “beslissingsvermoeidheid”.

Beslissingsvermoeidheid ontstaat wanneer je iedere keer moet nadenken over de juiste keuze bij gebrek aan structuur. Wanneer je toch een training skipt, “want die komt morgen wel”, bij gebrek aan concrete afspraken met jezelf wanneer je gaat trainen.

Vermoeiend dus. Frustrerend ook, wanneer je effectief en efficiënt je doelen wil behalen.

Routines, werkbare gewoontes, concrete afspraken met jezelf maken en structuur is echt de key tot succes.

ochtendroutine

Zo start je de dag met focus

Allysia: “Zo kwam ik er achter dat het rustig beginnen van mijn dag voor mij werkt. Dit doe ik op de volgende manier:

Om 6 uur gaat de wekker: ik heb mijn telefoon in een andere kamer liggen, dus ik moet wel uit bed komen anders heb ik een erg chagrijnig vriendje. Ik zet mijn wekker uit. Let op: ik druk dus niet op snooze.

– Ik ga naar de werkkamer die ik kan afsluiten en waar vriendlief ’s ochtends nog niet bij moet en begin mijn meditatie. Via een meditatie van Gabby Bernstein, Sanny Zoekt Geluk of de app Present.

– Vervolgens schrijf ik mijn intenties op van die dag. Intenties kan ietwat zweverig klinken, maar het gaat om het resultaat wat je die dag wil creëren. Heb je bijvoorbeeld een aantal belangrijke afspraken staan vandaag? Hoe wil je daar mee omgaan?

– Daarna schrijf ik een commitment op voor de dag. Welke afspraak maak ik met mijzelf om de intenties te realiseren?

Wanneer je bijvoorbeeld een jaaromzet van €90.000 euro wilt behalen, maak je de commitment om minimaal per dag 5 uur gefocust te zijn op kernacties voor je business. Geen Instagram, Facebook, mailtjes etc. Maar echt gefocust!

Wanneer je traint voor een wedstrijd kun je jouw voeding inplannen, maaltijden preppen, je training klaarzetten en jezelf zien als atleet, die vandaag PR’s gaat neerzetten in de gym.

ochtendroutine – Start je dag! Zelf ga ik naar de badkamer en begin ik met tutten. Goed voor jezelf zorgen kan met voeding, maar ook met kleding, make-up of andere persoonlijke verzorging.

Ondertussen luister ik muziek of een podcast en ik begin mijn dag vervolgens met een grote kop koffie en een bak havermout.”

Femke: “Mijn dag start altijd met een dubbele latte (iets met uitzondering op de regel om niet je calorieën te drinken 😉 ). En het klaarzetten van mijn supplementen (5-HTP, vitamine D3, zink en magnesium).

Vervolgens schrijf ik in een notitieboekje op hoe lang ik geslapen heb (iets waar ik zelf goed op moet letten, omdat ik snel te weinig slaap neem en dan niet optimaal functioneer).

Welke training ik die dag ga doen. Welke 3 kernacties ik ga uitvoeren en welke oppervlakkige acties moeten gebeuren.

Wanneer ik training geef spring ik op de fiets en luister ik ondertussen een podcast van Impact Theory, mijn favoriete Youtube Channel.

Of ik ga zelf een krachttraining doen. Deze log ik altijd zodat ik exact weet welk gewicht en welk aantal herhalingen ik moet pakken bij iedere oefening om mezelf te verbeteren.

Mijn notitieboekje neem ik gedurende de dag altijd mee naar afspraken. Zodat ik kan bijhouden wanneer ik mijn kernacties heb afgerond van die dag.”

De impact van journaling

Allysia: “Door daadwerkelijk op te schrijven wat je wil, zie je het terug op papier. Het grote voordeel is dat je helderheid creëert van je dag, nog voordat je dag is begonnen.

Take it to the next level door vervolgens elke avond op te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent. Welke stappen heb je gezet om je commitment na te leven? Schrijf het op!

Je ziet, door journaling te implementeren in je (ochtend)routine zal je niet alleen je dag goed starten voordat het begonnen is, je sluit je dag ook goed af!

Het kost in je de ochtend 10 minuten en in de avond 10 minuten. Bewaar je journal, zodat je dit kan teruglezen om te zien hoever je bent gekomen.”

ochtendroutine

Concrete tips en aanbevelingen

  • Start en eindig je dag altijd met de focus op jezelf, al is het maar tien minuten. Denk aan meal preppen, een podcast luisteren, journaling of mediteren.
  • De kracht van gewoontes zit ‘m in herhaling: hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het wordt.
  • Kijk of je bepaalde gewoontes aan elkaar kan koppelen, zoals: kop koffie nemen plus supplementen klaarzetten. Na verloop van tijd zet je automatisch je supplementen klaar wanneer je je eerste kop koffie neemt.
  • Maar denk ook aan trainen op vaste dagen en tijden, zodat je niet met jezelf in discussie hoeft of en wanneer je gaat trainen.
  • Gebruik een oldskool wekker zodat je niet je telefoon hoeft te gebruiken (en als eerste en als laatste actie altijd door Social Media scrollt).
  • Of: zet geen wekker en laat je lichaam bepalen hoe laat je wakker wordt. Mits je de discipline creëert om ruim op tijd te gaan slapen. That’s up to you.
  • Elke dag kleine doelen visueel maken, behalen en vervolgens herhalen zorgen voor impact. Door het simpelweg op te schrijven en dit na te leven creëer je voor jezelf meer helderheid en focus.

Wat is jouw favoriete ochtendroutine?

Add A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.