Honger als emotie

Honger geen basisemotie of toch wel? Hier komt honger vandaan

Door Lisa Holtslag / Honger is een biologisch signaal dat het lichaam afgeeft wanneer het lichaam behoefte aan voeding heeft. Ook al kan een mens meer dan 50 dagen zonder voedsel, roepen mensen dagelijks dat zij honger hebben. Daarom wordt vaak ironisch verteld dat mensen in Afrika ‘pas echt honger’ hebben.

HONGER GEEN BASISEMOTIE?
HELL NO! IK VOEL DIE SH*T IN M’N ZIEL.

Toch kan jij honger ervaren op meerdere momenten van de dag. Zeker wanneer je aan jouw lichaam werkt en een bepaald voedings- en trainingsregime hanteert. Hoe zit dit eigenlijk in elkaar?

Honger zit tussen je oren?

Een psychoneurobiologische benadering van honger

Een psycho… Wat? De fysiologische regulatie van honger en verzadiging is in eerste instantie van ‘levensbelang’ voor de mens. Het zorgt er voor dat we blijven bestaan, aangezien elk organisme voeding nodig heeft. De regulatie van honger is echter complex en kan ontstaan op meerdere niveaus en vindt zijn herkomst op zowel biologisch/fysiologisch niveau, als in psychologische en neurologische gebieden. Een psychologische-, neurologische en biologische benadering is dan ook een mooie samenvatting. Dit betekent dat gekeken moet worden naar alle factoren die invloed hebben op honger, maar ook verzadiging. Dat is namelijk de eindstatus die je wilt bereiken.

Honger als emotie
Alle fysiologische aspecten op het honger en verzadigingsmechanism

Honger is dé motivatie om te eten

Dit betekent dat verzadiging de afwezigheid van motivatie is om te eten.

Op biologisch niveau kan honger op meerdere manieren ontstaan. De meest bekende manier is waarschijnlijk de hongerklop. Het lichaam geeft een fysiologisch signaal door de maag te laten knorren of het geeft een leeg gevoel van binnen. Het maag-darmkanaal stuurt een seintje naar de hersenen over de afwezigheid van eten of drinken. Op dat moment krijg je trek en gaat men vaak op zoek naar eten. Wanneer het eten in de maag terecht komt, stuurt het lichaam weer signalen naar de hersenen. Dit gaat net zolang door totdat verzadiging optreedt. Dit is het teken dat je kunt stoppen met eten.

Alsof het zo makkelijk is… 

Juist.. Er zit altijd een addertje onder het gras. De motivatie om te eten bestaat namelijk uit een heleboel gebeurtenissen. Het vindt plaats op meerdere niveaus, waaronder biologisch als op belevingsniveau. Het is een complex samenspel dat ook verstoort kan worden.

De bekende signalen van honger en verzadiging

Allereerst bepaald het ‘volume’ van de voeding een gedeelte van de verzadiging. Daarom wordt vaak aangegeven om volumevoer tot je te nemen wanneer je aan het afvallen bent. Denk hierbij aan voldoende groenten- en fruit.

Daarnaast is het energiegehalte en de smaak van bepaalde voedingsmiddelen bepalend voor verzadiging. Wanneer je iets niet lekker vindt zul je daar automatisch minder van eten. Je lievelingsgerecht kan je misschien wel twee keer op, omdat het zo lekker is.

Ook kan je honger- en verzadiging verstoord worden door externe prikkels. Heb je weleens een maaltijd voor de televisie gegeten? Grote kans dat je bord binnen een mum van tijd leeg is. Of weleens langs de bakker gelopen en de verse geur van croissantjes geroken? In eens zin in een croissantje! Geur en omgeving kunnen trek laten toenemen. Dit zijn allemaal signalen waardoor ons honger- en verzadigingsmechanisme kan worden gestimuleerd of juist worden geremd.

De textuur van voeding speelt ook een rol. Zo worden vloeibare calorieën, zoals een shake of een smoothie, sneller gegeten waardoor het verzadigingspunt minder goed wordt opgemerkt. Vast voedsel vereist meer werk omdat er simpelweg moet worden gekauwd voordat de maaltijd door kan naar de maag. Hierdoor kan het verzadigingspunt beter worden opgemerkt.

Gewoontes, bepaalde routines en bekende gedragingen spelen ook een rol. Een ‘grote’ eter kan zijn eetgedrag hebben aangeleerd uit de jeugd. Moest jij als kind ook altijd je ‘bord leegeten’? Of ben je misschien wel voor langere tijd gewend om grote porties te eten? Dan is het lastig dit ineens aan te passen. Toch is het mogelijk omdat alles een ‘gewenning’ vormt.

Honger als emotie

Kortom, iedereen heeft bepaalde eetgewoontes en voedingsgedrag. Dit zorgt ervoor dat elk individu een ander persoonlijk verzadigingspunt heeft. Dit punt is van meerdere factoren afhankelijk.

Herken jij in dit artikel bepaalde “honger – gewoontes”?

Bron: Informatorium Voeding en Diëtetiek – Voedingsleer

Add A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.