genieten van een festival

Hoe kan je genieten van een festival zonder je progressie te saboteren?

Door Allysia Machielsen / Dit jaar was ik voor de derde keer op Tomorrowland! Het mooiste festival als je het aan mij vraagt. Dit jaar was het nóg mooier omdat ik 1) super lekker in mijn vel zit en 2) geen stress had hoe de dag zou gaan lopen.

Want wat zit ik goed in mijn vel! Dat komt omdat ik dankzij de coaching een veel betere relatie met voeding opgebouwd heb. En daadwerkelijk in staat ben een balans te hanteren met mijn lifestyle.

Ik mag van mijzelf alcohol drinken. Een minder nutriëntrijke maaltijd eten is prima. Rondlopen in een crop top? Waarom niet! Ik voel me goed in mijn lijf en ben trots op mijn shape. Ik weet nu wat ik kan doen om van het festival te genieten én mijn progressie te behouden.

Hoe kan jij ook genieten van een festival zonder je progressie te saboteren? Mijn tips deel ik graag met jou:

Genieten van een festival: de voorbereiding

Een festival kan een flinke aanslag zijn op je lichaam. Veel lopen en dansen. Weinig of vet eten. Alcohol drinken. Minder slapen. Ik houd hier de week van te voren rekening mee door me te focussen op voldoende, kwalitatieve slaap (voor mij is dat acht uur slaap).

Door goed te letten op mijn macronutriënten en micronutriënten. Zoals minimaal 750 gram groentes en fruit op een dag, hoogwaardige eiwitbronnen zoals vette vis en mager vlees, noten, peulvruchten, magere kwark en Hüttenkäse. En door goed mijn trainingen in te plannen.

Ter voorbereiding: bedenk wat je voor, tijdens en op het festival wil eten

Ondanks dat je het vaak niet weet, ga ik toch bij mijzelf na… Wat wil ik eten op het festival? Wat vind ik de moeite waard om in mijn macro’s te passen?

Zelf vind ik een fruitsalade goed passen (lekker zoet en zomers) op een festival. Maar een patatje gaat er ook zeker in. Door van te voren na te denken kan ik er doordeweeks en op de dag zelf rekening mee houden met mijn maaltijd planning en calorieën.

Dit doe ik door in de dagen ervoor wat minder calorieën per dag eten. Zo bespaarde ik in de week voor Tomorrowland zo’n 35 kcal per dag. Dat is toch zo’n 210 kcal. Oftewel een biertje 😉

Op de dag zelf houd ik mijn maaltijd voor het festival bewust lager in vet. Enerzijds omdat dat gunstig is wanneer ik alcohol ga drinken (en alcohol de vetverbranding remt). En omdat ik zo meer calorieën overhoud voor een maaltijd op het festival.

Genieten van een festival: maak slimme keuzes

Gezien vetten per gram een hogere energetische waarde hebben dan eiwitten en koolhydraten (9 kcal per 1 gram vet, ten opzichte van 4 kcal per 1 gram eiwit of 1 gram koolhydraten), werkt dit voor mij handig om zo calorieën te besparen. Zo sla ik de standaard portie pindakaas door mijn havermout tijdens het ontbijt over.

Voor de heenweg had ik wraps gemaakt. Het is namelijk dik 2 uur rijden en no way dat ik honger wil hebben! Iets met fail to plan, plan to fail. Zo kwam ik niet met honger aan op het festivalterrein. En kon ik direct genieten van de muziek!

Houd je aan je gemaakte afspraken (ook wel commitments genoemd)

Stel: je wil net als ik genieten van het leven maar je wil ook fysieke progressie boeken en behouden. Dan kan het prettig werken om vooraf commitments met jezelf te formuleren en die na te komen. Zie het als een soort tandarts-afspraak met jezelf: of je nu zin hebt of niet, je komt opdagen voor de afspraak.

Als je van te voren met jezelf hebt afgesproken dat je een patatje gaat eten en meer niet. Maar je vervolgens toch nog een frikandel, kroket en een ijsje weg beukt, heb je je niet aan je eigen afspraken gehouden. Dat geeft achteraf vaak een schuldgevoel.

Zo had ik met mezelf duidelijk afgesproken dat ik twee nutrientrijke maaltijden wou eten op Tomorrowland, en 1 alcoholistische versnapering. Ik at twee kleine salades en dronk een smoothie van aardbeien en watermeloen. Nog genoeg ruimte voor nog een biertje! Hier heb ik enorm van genoten.

Doordat ik vooraf met mezelf duidelijke afspraken had gemaakt, voorkwam ik dat ik op het festival losging met snacks en drankjes.

Formuleer duidelijke en concrete commitments

1. Welke concreet geformuleerde afspraak met jezelf wil je maken qua drinken? Wees daar duidelijk in. Dus niet: een paar wijntjes. Want: zijn dat er 2, 6, 10? Maar bijvoorbeeld: maximaal twee droge wijn, en de rest water of light frisdrank.

2. Welke concreet geformuleerde afspraak met jezelf wil je maken qua eten? Wil je jouw macro’s tracks op het festival? Een dag op gevoel eten? Wil je jouw eigen maaltijden voor- en na het festival nemen, en op het festival alleen een kleine gezonde snack halen?

Wat past het beste bij jouw doelen, voorkeuren en calorie budget? Denk daar vooraf goed overnachten en schrijf dit uit, zodat je hier rekening me kan houden.
Kijk je er bijvoorbeeld enorm naar uit om een hamburger te nemen, maar wil je tegelijkertijd ook in een calorietekort blijven?

Dan zou je hier calorieën in je budget voor kunnen “overhouden”, en de rest van je maaltijden die dag er omheen kunnen plannen.

Denk aan een omelet als ontbijt, een groene salade met kip als lunch voordat je het festival terrein opgaat en kwark met rood fruit als pre-bed snack.

Ga tussendoor even zitten

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben geen 18 meer. Grapje. Zo voel ik mij wel. Maar een hele dag rond wandelen op een festival en veel dansen voel ik na een aantal uur. Daarom ga ik tussendoor even zitten en gun mijn lichaam rust.

Wat ik daar zelf ook heel prettig aan vind is dat ik bewust word  van het feit dat ik gewoon op Tomorrowland ben! Ondanks dat het de derde keer was, blijft dit zo ontzettend speciaal. Door er even bij te gaan zitten, realiseerde ik mij hoe dankbaar ik er voor ben dat ik dit gewoon kan doen. Winning! Dit punt heb ik achteraf ook opgeschreven in mijn journal van mijn ochtendroutine.

Terug naar tip 1: luister goed naar je lijf!

But the show must go on! Dus sta op en ga genieten. Voordat je het weet is het festival voorbij. Houd je circadiaans ritme in de dagen na het festival in de gaten om aan genoeg uren te komen. Mocht je later zijn gaan slapen, zorg dan dat je de slaapschuld weer kan inhalen.

Ik gun mijzelf altijd één dagje bed knuffelen en bankhangen na een festival. Dat is in het verleden wel eens anders geweest, dan moest ik perse van mijzelf de volgende dag weer in de sportschool staan. Nu gun ik mezelf meer rust om te herstellen.

Ga wel weer zo snel mogelijk terug naar je gebruikelijke routines op het gebied van trainen, maaltijden plannen en voorbereiden en slaap. Maak er niet een chat day of een cheat week van, wanneer je niet jouw progressie wil saboteren.

Studies (Gorin et al, 2004) zoals laten zien dat mensen die consistent zijn met hun lifestyle, op de lange termijn niet alleen een beter resultaat behalen. Maar hun resultaat ook beter weten vast te houden.

Met bovenstaande tips kan je én genieten van je progressie én genieten van een festival. Het beste van beide werelden.

Wat mij helpt om te genieten van een festival is:

1. Een lijf om trots op te zijn en mij lekker in te voelen

2. Een gebalanceerde levensstijl die ik volhoud

3. Genieten van het leven!

Wat werkt voor jou? Laat het ons weten in de comments!

genieten van een festivalKijk hoe ik geniet op festivals via Instagram (@Allysia.nl)

Bronnen:
1. Gorin et al, 2004. Promoting long-term weight control: does dieting consistency matter? Int J Obes Relat Metab Disord. 2004 Feb;28(2):278-81.

Add A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.