transformatie

De transformatie van Margoo: van burn-out naar balance

Door Margoo Timmermans / Heel graag deel ik mijn proces van transformatie van de afgelopen 4 jaar. Het was een mooi proces om bewust mee te maken, maar niet altijd makkelijk. Ups en down, zigzagpatronen, reptielenbrein. Alles kwam voorbij.

Ik deel mijn ervaringen en tips graag met jou.

De grootste winst van mijn transformatie: mindset

Als ik terugkijk op de afgelopen 4 jaar zit mijn grootste winst in de transformatie van mijn mindset. Van structureel ‘druk in mijn hoofd’ en ‘onrust ervaren’ naar een mindset die ervoor zorgt dat ik piek op de momenten waarop ik wil pieken en dat ik ‘loslaat’ op momenten dat pieken niet nodig is.

Hiervoor heb ik veel rust in mijn hoofd én veel energie teruggekregen.

Eigenlijk is deze transformatie pas écht begonnen na mijn burn-out. Ik heb in deze periode veel zelfkennis opgedaan en zoveel geleerd. Terug naar de kern. Wie ben ik nu en wie wil ik zijn? En hoe fijn is het als je daar voor jezelf antwoord op kunt geven én ook naar gaat handelen.

Sporten en trainen zat al in mijn systeem. Dit heb ik weten te updaten van ‘niet precies weten wat en hoe’ naar ‘trainen voor een bewust doel’. Op het gebied van voeding heb ik veel kennis opgedaan en vooral ontdekt wat er voor mij wél werkt en wat er niet werkt.

transformatie
V.l.n.r. 2014, 2015, 2017, 2018.

Mijn transformatie door de jaren heen

Foto 1. Voorjaar 2014

 •  Fysiek: ik was niet tevreden over mijn fysiek. Ik had veel moeite met mijn ‘buikje’. Ondanks dat ik veel lesgaf en sportte zag ik geen verandering. Ik deed ongeveer 6 tot 8 uur per week cardio (groepslessen en hardlopen).
 • Voeding: hier had ik nog weinig kennis en ‘zoekende’ naar een gezond voedingspatroon.
 • Mind: ‘last’ van mijn idee dat ik mijn fysiek niet mooi vond. Altijd druk in mijn hoofd. Moe en overprikkeld.

Foto 2. Voorjaar 2015

 • Fysiek: ik was super blij met dit fysiek. Gestart met krachttraining en veel resultaat geboekt. Combinatie van krachttraining 3 keer per week en groepslessen (als instructeur) 3 keer per week.
 • Voeding: gezond maar erg streng. Dagelijks mijn macro’s kloppend maken. Dus vooral kijken naar de ‘cijfertjes’ rondom voeding en te weinig luisteren naar mijn lichaam.
 • Mind: blij met mijn fysiek en tevreden over mijn resultaten op het gebied van krachtraining. Verder nog steeds moe en overprikkeld. Druk in mijn hoofd.

Foto 3. Voorjaar 2017

 • Fysiek: niet tevreden en niet blij met mijn lichaam. Het lichaam matcht niet met wie ik ‘wil zijn’. Weinig aftekening van spieren en hoger in vetpercentage. Wel consequent in mijn trainingen én veel progressie in kracht en techniek. Krachtraining 2 maal per week, groepslessen als instructeur 4 maal per week en 1 maal hardlopen.
 • Voeding: de balans was zoek. Van stipt tracken naar periodes met snoep- en eetbuien en weer terug naar stipt tracken. En alles daar tussenin. Veel kennis. Basismaaltijden altijd gezond.
 • Mind: herstellende van burnout. Moe, prikkelbaar, druk in mijn hoofd en emotioneel. Zoekende naar ‘wie ben ik en wie wil ik zijn’.

Foto 4. Voorjaar 2018

 • Fysiek: erg blij mee. Consequent getraind. Veel progressie in technieken en in kracht. Krachttraining twee maal per week en 4 maal per week groepslessen.
 • Voeding: ik hanteer nu veel meer balans. Een tijdje getrackt om vetpercentage te verlagen. Na het tracken een lastigere periode voor het vinden van balans maar deze goed gevonden. Ik eet op gevoel maar maak bewuste en gezonde keuzes.
 • Mind: mind heeft een enorme groeispurt gemaakt. Het gevoel: dit ben ik en dit is wie ik wil zijn is er. Er is een match tussen mijn fysiek, mijn voeding én mijn mind. Veel beter in staat om krachtige keuzes te maken en veel meer rust in mijn hoofd.

Mijn transformatie is nog steeds een “work in progress”

Ik heb nog steeds doelen om aan te werken. Dat is fijn en dat is prima. Het is fijn om je krachtig te mogen en kunnen voelen. Een krachtige fysiek zorgt voor een voedingspatroon dat in balans is én een mindset die zorgt voor rust en zelfvertrouwen. En het mooie is, je bent nog klaar. En dat hoeft ook niet!

Als ik terugkijk naar het proces ben ik trots op mijn progressie. Ik gun dit iedereen, en is tevens een van mijn drijfveren om dames te coachen.

Margoo deelt de volgende stappen van haar transformatie op Instagram (@go.margoo).

Add A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.