5 feiten en fabels over detoxen, afvallen en gezondheid

Detoxen is een populaire methode onder vrouwen om (sneller) af te slanken en/of gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Tenminste, dat is het resultaat wat geclaimd wordt.

Zo kan een detox bestaan uit groente- en fruitsappen, aangevuld met supplementen, licht voedsel zoals soep of speciale thee. Wat zijn de effecten van deze vorm van detoxen op de “gezondheid” en de lichaamssamenstelling?

5 feiten en fabels onder de loep genomen:

1. Fabel: een detox ontgift het lichaam

Het menselijk lichaam heeft een organen om te zorgen dat schadelijke stoffen ontgift worden. Onze huid, het lymfatische stelsel, maag, darmen, lever en nieren spelen hierbij een belangrijke rol.

De lever is gemaakt om giftige stoffen onschadelijk te maken. Het drinken van speciale thee, citroenwater of groene smoothies brengt daar geen verandering in.

Alleen bij een acute vergiftiging is medisch ingrijpen nodig om te ontgiften (denk aan een alcohol vergiftiging bijvoorbeeld). Echte is daar een medische behandeling voor vereist en zal een fruit- of groentedetox niet afdoende zijn.

2. Feit: met een detox kun je snel gewicht verliezen (maar…)

Door een detox kuur te volgen val je af in gewicht, maar een duurzaam effect op de lichaamssamenstelling is vaak nihil.

Dit komt doordat er door de detox minder voedsel in de maag is en er veranderingen in vocht en glycogeen opslag ontstaan. Op de weegschaal lijkt dit op “resultaat”, maar gewicht en lichaamssamenstelling zijn twee verschillende componenten.

Door de veelal te lage eiwit innames kan er tevens spier afbraak ontstaan. Ook is er voor krachttoename, spieropbouw en het goed functioneren van de hormoon huishouding voldoende vet nodig (denk aan noten, eieren en vette vis).

3. Feit: een detox levert niet altijd het gewenste resultaat

Er zijn mensen die zich beter voelen na het detoxen. Dat kan deels te danken zijn aan het placebo-effect of het maken van bewuste lifestyle keuzes tijdens de detox (zoals meer slaap pakken, alcohol laten staan, meer in de buitenlucht zijn).

Anderzijds zijn er ook voorbeelden van mensen die door de eenzijdigheid aan producten en het gebrek aan essentiële aminozuren, vetzuren en micronutriënten hevige duizeligheid of vermoeid ervaren.

4. Fabel: een detox is een slimme keuze om af te slanken

Door groentes en/of fruit te verwerken tot sap wordt de vezel structuur veranderd of zelfs verspild en neemt de verzadigingsfactor flink af. Dat betekend dat sappen minder goed vullen en relatief hoog in calorieën zijn t.o.v. volledige voedingsbronnen.

Juist in een calorie tekort is het belangrijk om te kiezen voor zo veel mogelijk “volume” in voeding om een verzadigd gevoel te hanteren.

Een groene smoothie waar 300 gram groenten en fruit voor nodig was versus 300 gram groenten en fruit in volledige vorm eten: you do the math.

5. Feit: een detox is geen levensstijl die lang vol te houden is

Een detox is geen bronoplossing voor een suboptimaal voedingspatroon of een suboptimale lifestyle. Door het tekort aan voedingsstoffen of de lage calorie inname kunnen eetbuien of het welbekende “jojo-effect” ontstaan.

Niet omdat er daadwerkelijk iets gewijzigd is in de stofwisseling, maar omdat mensen weer overstappen op in hun oude (suboptimale) lifestyle of door de detox extra cravings naar “verboden” producten hebben gekregen.

Conclusie:

Fysiek gezien heeft een goed functionerend lichaam geen detox nodig om zich van afvalstoffen te ontdoen. Tevens kunnen er door een detox tekorten aan voedingsstoffen ontstaan, variërend van voedingsvezels tot essentiële aminozuren, vetzuren en in vet oplosbare vitamines.

Zeker als vrouwelijke ondernemer of ondernemende vrouw is een vitaal en krachtig lichaam met optimale energie levels van belang en dat komt neer op een daadwerkelijke lifestyle verandering die langdurig vol te houden is.

Om effectief en verantwoord vet te verliezen is het raadzaam een gebalanceerd, nutriëntrijk voedingspatroon en een gematigd calorie tekort te hanteren in combinatie met krachttraining en daar gedurende langere tijd consistent in te zijn.

Bronnen:

1. Gelder, van S. (2014). Helpt detoxen het lichaam te ontgiften? http://fitzonderfabels. nl/article/helpt-detoxen-het-lichaam-ontgiften/

2. Henselmans, M. (2016) Over gezondheid. Bayesiaanse PT Cursus 2016 via http://bayesianbodybuilding. com/bayesiaanse-pt-cursus/

3. Acosta RD, C. B. (2010 ). Clinical effects of colonic cleansing for general health promotion: a systematic review. Am J Gastroenterol., 105(5):1214

4. Crowe. (2012). Monday’s medical myth: detox diets cleanse your body. Retrieved from The Conversation: http://theconversation. com/mondays-medical-myth-detox-diets-cleanse-your-body-10208

5. Strasser, B., Spreitzer, A., & Haber, P. (2007). Fat loss depends on energy deficit only, independently of the method for weight loss. Ann Nutr Metab., ;51(5):428-32.Ontvang wekelijks exclusieve transformatie-tips

Ervaar zelf welke impact de juiste, selecte informatie en praktische tips rondom voeding, krachttraining, het verbeteren van je lichaamssamenstelling en mindset op jouw resultaat maken.

Marketing by

About the author

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelmand

Facebook